Vanliga elfel - och så löser du dem
Här har vi samlat vanliga fel som vi ofta får frågor om som är ganska enkla att ordna själv. Det är snabbare och kostar dig inget. Är du inte är helt obekväm med el så är det även säkert för dig att göra detta.
Om du känner dig osäker med dina elproblem - kontakta oss så hjälper vi dig.
-
Utlöst jordfelsbrytare.
Rekommendationer vid utlöst jordfelsbrytare. Slå till jordfelsbrytaren. Om den inte löser ut igen kan detta tyda på en tillfällig störning elller ett tillfälligt fel. Om jordfelsbrytaren löser ut med jämna mellanrum bör du kontakta en fackmnan för kontroll av anläggningen.
Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslag finns ett bestående fel. Slå ifrån samtliga dvärgbrytare i den aktuella centralen. Slå till jordfelsbrytaren igen. Återställ därefter en dvärgbrytare i taget till dess att jordfelsbrytaren löser ut igen. Du har nu lokaliserat felet till den grupp som sist återställdes. Om jordfelsbrytaren löser ut igen innan några dvärgbrytare har återställts finns felet troligtvis i eller före centralen. Kontakta en fackman!
Om du har lokaliserat felet till en bestämd grupp, fortsätt med att dra ur alla stickproppsanslutna apparater inklusive lamputtagsanslutna enheter som hör till gruppen. Slå därefter till jordfelsbrytaren. Om jordfelsbrytaren på nytt löser ut finns felet i den fasta installationen eller i någon annan fast ansluten apparat. Kontakta fackman för kontroll och åtgärd.
Om jordfelsbrytaren ej löser ut efter utdrag av stickproppar, anslut en apparat i taget tills att jordfelsbrytaren på nytt löser ut. Det är den sist anslutna apparaten som sannolikt är felaktig. Kontakta fackman för kontroll och reparation.
-
Funktionskontroll av jordfelsbrytare
När en jordfelsbrytare är installerad i en anläggning behöver den funktionskontrolleras med jämna mellanrum. Rekommenderade tidsintervaller mellan funktionskontrollerna varierar mellan olika tillverkare och brukar vara mellan 1 - 6 månader.
Jordfelsbrytaren är mekanisk och kan jämföras med en bil på en parkeringsplats. Om den inte testas med jämna mellanrum så är det inte säkert att den fungerar när den behövs. Funktionskontrollen är enkel att utföra. Tryck på "Test"-knappen. Jordfelsbrytaren ska då lösa ut direkt. Om du trycker upp knappen så kommer strömmen tillbaka. Om jordfelsbrytaren inte löser ut vid knapptryckningen så är den felaktig. Kontakta en fackman för hjälp.
-
Trasig huvudsäkring.
Elen i huset beter sig konstigt. Vissa elanslutna apparater fungerar inte alls medan andra går på halvfart. Det kan vara svårt att se någon logik i felen.
Vid elmätaren sitter en huvudbrytare. Slå av den. Allt som är elanslutet i fastigheten/lägenheten slocknar. Bredvid huvudbrytaren sitter tre stycken säkringar/elproppar, som är dina huvudsäkringar. Kolla om någon av dessa är trasig. Detta ser du på att metallpärlan baktill på säkringen är borta. Men det kan också hända att den sitter kvar trots att säkringen är trasig. Byt då för säkerhets skull ut alla tre säkringarna mot nya. Var noggrann med att ersätta dem med sådana av samma värden vilket finns angivet på säkringarna. När du bytt ut alla säkringar och dragit åt säkringshållaren, slå till huvudströmbrytaren:
Med litet tur har du nu åtgärdat felet. Skulle felet kvarstå har någon av säkringarna gått på nytt. Kontakta då fackman för att få hjälp.
Om du har identifierat en trasig säkring och den är varm så har den förmodligen gått sönder av överbelastning. Om den är sval så har den sannolikt gått sönder av ålderdom eller kortslutning.
Färgkod för olika säkringsstorlekar:
- grön = 6 A
- röd = 10 A
- grå = 16 A
- blå = 20 A
- gul = 25 A
- svart = 35 A
- vit = 50 A
-
Säkringar som löser ut.
Säkringar som löser ut.
Har du problem med säkringar som löser ut? Om du har gängsäkringar, d v s den gamla modellen med en pärla i bakändan så kan en trasig säkring bero på två saker:
- Överbelastning av säkringen
- Kortslutning (elektriskt fel bakom säkringen)
Byt till en hel säkring. Känn efter om den utbytta säkringen är varm eller sval. Om den är så varm att du knappt kan hålla i den så är orsaken överbelastning. Om den är sval så är det sannolikt kortslutning.
Om orsaken är överbelastning så kolla vilka elanslutna enheter som ligger på denna säkring och hur du använder dem. Apparater för uppvärmning drar till exempel mycket ström. Ett sätt att lösa problemet är att undvika att använda många elektriska apparater samtidigt över samma säkring. Det bästa är att låta en fackman se över ditt elsystem och föreslå ändringar.
Skulle orsaken vara kortslutning så ska du börja med att slå av huvudströmmen, dra ur alla stickproppar i den aktuella gruppen och sedan slå till strömmen igen. Om säkringen nu håller så ligger förmodligen felet i någon av de apparater som varit anslutna. Koppla in dem en efter en med en intervall så kan du se vilken apparat det är som löser ut säkringen. Om säkringen går fast alla kontakter är urdragna så ligger felet förmodligen i den fasta installationen. Kontakta då en fackman för hjälp.
Hittar du inte lösningen på ditt problem? Kontakta oss så lägger vi till det!